Frykta for treningssenteret

Treningssenteret kan være skummelt for mange. Det kan kjennast ukjent, det er flust av apparat som du er usikker på korleis fungerar, det er mykje folk ( spesielt på kveldane), nokre har på seg sin siste treningsoutfit, og andre struttar av god sjølvtillit. Så står du der og føler deg hjelpelaus. Ei kjensle som ikkje er noko motiverende akkurat, men treng det være så ille som du fryktar?
Eg har skrive ei sak om dette tidligare i Dagbladet. Artikkelen er på bokmål, så dokke som set pris på nynorsken min får berre tåle det:)

 –De fleste har nok med seg selv

Kristin Blytt Kaurstad. Foto: Kristin Roset

–Jeg møter mange som ikke vil trene blant andre innendørs da de føler seg beglodd, ikke har de rette klærne eller ikke aner hvordan de skal angripe apparatene. Det er fryktelig synd da de fleste har mer enn nok med seg selv, og trener i sin egen boble, forteller muskelterapeut og fysisk trener på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer, Kristin Blytt Kaurstad.

Hun møter oss på Spenst Arena, hvor hun jobber som personlig trener. Treningshverdagen er noe annerledes da hun venter sitt andre barn i februar, men den spreke jenta er ikke redd for å troppe opp i treningsklær.

–Nei, det tenker jeg ikke på. Etter mange år i bransjen har jeg lært meg å ikke bry meg om hva andre tenker. Og for å være ærlig. Jeg tror ikke folk er så opptatt av alle andre rundt seg. Det er nok bare noe vi føler selv, og selvsagt noen mer enn andre.

Kroppspresset er større

Blytt Kaurstad møter mange forskjellige mennesker i jobben sin, og forteller at kroppspresset som er mye større i dag enn tidligere, er en av de største grunnene til at folk holder seg borte fra studio. 

–Dessverre er det slik. Med dagens antrekks trender, sosiale medier hvor det poseres i alle retninger og med mye speil overalt er det ikke rart at noen kan kjenne seg utrygge og usikre. Og har du ikke prøvd de ulike apparatene før, aner du jo ikke hvor du skal begynne. De ser jo nesten ut som romskip for en «nybegynner», forteller hun.

Veiledning og tid på dagen

Kristin anbefaler å be om veiledning de første gangene. Det kan være av en som jobber på treningssenteret, eller en personlig trener. Da står du ikke på «bar bakke», og lurer på hva du skal angripe først. 

–I tillegg ville jeg avtalt med en venninne eller en kamerat. Tren sammen, ha det sosialt og så vil du raskt «glemme» at det er flere rundt deg. Og hvorfor ikke trene på morgenen eller på dagen hvis du har mulighet. Fra 17.00 og utover er det som regel fullt, og da kan det føles «skumlere» å oppsøke senteret.

Lars Zachariassen (31) er utdannet fysioterapeut med videreutdannelse i kognitiv terapi og idrett. Han opplever at mange har en høy terskel for å trene blant andre, av flere grunner. 

Lars Zachariassen i fint driv. Foto: Rune Helliesen

Redsel for å bli latterliggjort

–Mennesker jeg er i kontakt med peker på alt fra frykten for å mislykkes med treningsprosjektet, til feil bekledning, redselen for å bli latterliggjort eller ikke være i god nok form. Mange tenker at treningsstudioet er en arena for de som allerede er i god form, er veltrente, slanke og ellers vellykkede. Inntrykket kan ofte forsterkes av treningsbransjen markedsføring, og således oppleves som et miljø det er vanskelig å få innpass og finne tilhørighet i, forteller han.

Finn noe som fungerer for deg

Han sier videre at problemet er at disse tankene og forventningene til treningssentrene ofte ikke er basert på realiteter. En rask titt i det fleste studio vil synliggjøre at alle får innpass. Ung eller gammel, stor eller liten, syk eller frisk, med eller uten godt treningsgrunnlag. Selvfølelse og sammenligning med andre blir ofte utslagsgivende for negative tanker rundt treningsoppstart.

–Det er ikke slik at alle må trene på et treningssenter. Absolutt ikke. Det viktigste er å finne noe som fungerer for deg, uansett aktivitetsform og miljøet det foregår i. Men dersom du ønsker å trene på studio men lar være på grunn av frykt, er det fryktelig synd.

Lag en avtale

Hans anbefalinger for å komme over «bøygen» er å ta oppgjør med egne tanker og inntrykk av treningssentrene. Flytt fokus fra kropp, klær og nåværende form til funksjon og ønsker for tiden som kommer. 

–Lag en avtale eller trapp opp på et senter hvor du bor, gjerne sammen med noen, og undersøk stedet. Her kan ansatte vise deg rundt, forklare og fortelle. De er tross alt på jobb for å hjelpe; med trygging, opplæring i apparater eller annet. Deretter ville jeg gitt det et forsøk, minimum fire-fem økter, før det blir foretatt et valgt om dette er et sted jeg vil fortsette å være.

Eg trenar styrke 2-3 gongar i veka og diggar det. Bryr meg fint lite om kva dei andre rundt meg tenkjer, men har kjent på frykta i tidlegare tider. Kva gjer eg med dette apparatet? Ser eg teit ut? Det er uansett svært få som bryr seg om akkurat deg. Dei er meir opptekne av seg sjølv. Foto: Hanne Dahl
Lov å le litt av seg sjølv:) Foto: Hanne Dahl

Hverdagsglede og mestringsfølelse

Zachariassens mener at treningssentrenes policy rundt bekledning og ufarliggjøring rundt det å tørre å møte opp har kommet seg, men det er fortsatt en vei å gå.

–Jeg drømmer om markedsføring som omhandler mer helse, funksjon, hverdagsglede og mestringsopplevelser. At produktet blir markedsført som det det er; et sted alle typer mennesker kan trene og bevege seg. Jeg drømmer om en kultur hvor senterne i større grad oppdrar medlemsmassen til å si hei, være støttende og skape fellesskap. Og ikke minst drømmer jeg om tettere samarbeid mellom bransjen og det offentlige. For å skape naturlige overganger fra kommunale tilbud, rehabilitering og sykehusopphold slik at aktivitetsnivået blir igangsatt og opprettholdt, avslutter han.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s