Den vanskelige balansegangen

Noen tanker etter den siste ukas skriverier om vekt og toppidrett (på bokmål).

Toppidretten er brutal på mange vis. Det er knallharde treningsøkter, og prioriteringer. Det er press fra omgivelsene, og ikke minst fra seg selv. Det er tanker om egen kropp, kosthold og vekt. Alt for å oppnå den store drømmen om å bli best. Om å komme først over målstreken, stå øverst på pallen og få oppleve nasjonalsangen.

Vinteridrett i Norge er som fotball i utlandet. Media, og nasjonen står på hode for å få med seg de ferskeste nyhetene. I det siste har vekt og toppidrett vært de store temaene der TV reportere og avisjournalister har stått i kø med spørsmål. Som redaktør av SKIsport og (Friidrett), og med egne erfaringer, har jeg noen ord på hjertet når det gjelder sistnevnte tema.

«Frisk nok til gull»

Det er uten tvil bra at vekt og prestasjon blir tatt opp, og snakket om. Vi lever tross alt i et samfunn der akkurat dette er blitt en stor del av hverdagen, både for oss vanlige og for de som har kroppen sin som arbeidsverktøy. Med andre ord toppidrettsutøverne. De som er i verdenstoppen, og har forventninger fra alle kanter.

Jeg har selv vært toppidrettsutøver, og kjent på hva som skal til for å bli god. Det endte både bra og dårlig. En kommentar og en opplevelse av å ikke strekke til verken vektmessig eller prestasjonsmessig fikk meg til å spise mindre og trene mer. På denne tiden var dette temaet langt mer tabu enn i dag, og det hele endte med en skrapa kropp som ikke hadde energi. Jeg var likevel så innstilt på å bli best, at jeg fikk på meg akkurat de kiloene som var nødvendige for å prestere. Jeg kaller de årene: «Frisk nok til gull». Men fokuset på kropp og vekt slapp aldri taket, og jeg utviklet benskjørhet. Det satte en stopper for toppidretten. Kroppen var nedkjørt og jeg slet med spiseforstyrrelser i 13 år.

Sjuk og beinskjør

I dag er støtteapparatet mye mer kunnskapsrikt enn før, – heldigvis. De beste har flere i ryggen som kan hjelpe og veilede. Eller «regulere» som vi hørt flere ganger. Dette gjelder dessverre ikke de unge som er på vei opp. De kan ikke bare ringe ernæringsfysiologen eller psykiateren i Olympiatoppen. De ser for seg sine forbilder som lever på en knivsegg. En balansegang der kroppen har lav bmi, og er på grensen til at helseattesten ikke er blir godkjent. 

Vi vil nok aldri komme utenom at en «regulert» kroppssammensetning i toppidretten er avgjørende for å nå toppen, men vi må tenke på de som er på vei opp. De som er 15-16 år og som studerer hver enkelt bevegelse og kroppsdel av skistjernene våre. Idretts-Norge må bruke ennå mer ressurser på å bygge opp lokale støtteapparat med kunnskap om akkurat kosthold, vekt, prestasjon og tanker, – slik at vi ikke mister ungdommene våre på veien. Vi er alle ulike, med forskjellige kroppssammensetninger og det er viktig for en ung utøver å vite. Det er langt fra alle som kan sammenligne seg med de tynneste idrettskroppene, men de kan få gode råd til å få ut det beste av sin egen kroppssammensetning og behov.

Mitt beste løp på 800 meter i Drammen 2001. Det endte med mitt 3 NM gull.

Toppidrett byr på en utfordrende balansegang, men det betyr ikke at det skal kompliseres for mye. Helsa er tross alt det viktigste opp i alt, og får ikke kroppen nok og riktig mat vil det til slutt stoppe helt opp. 

Noen linker til siste dagers mediaoppslag:
Dagbladet
VG
NRK
TV2
VG

I dag er jeg glad for å slippe tanker om hva jeg skal putte i munnen eller ikke. Det er en befrielse med tanke på hvordan livet som toppidrettsutøver var. Likevel, selv med mange «arr» i minnet angrer jeg ikke på de gode årene jeg fikk på løpebanen. Jeg skulle bare ønske at det var mer åpenhet og kunnskap rundt kropp og helse på den tiden.

Springerinneklem

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s